Národní skautské jamboree (3.-7. května 2023)

Ve středu 3. 5. jsme se potkali u nástěnky ve Vev. Bítýšce a odtud jsme vyrazili „směr dobrodružství“. Napřed jsme jeli autobusem, pak vlakem do Pardubic. Pak jsme nastoupili do vlaku přímo do Hradce, bylo to ale samozřejmě v době, kdy na místo jeli stovky skautů z celé republiky, takže byl vláček nemálo plný. Během nedlouhé cesty se však stihlo udát spoustu věcí, jako například podivně dlouhá návštěva záchodu zvláštním pánem, trvající asi 15 min. Celou dobu byla v kabince také přítomná nějaká slečna, která pána očividně znala. Asi probírali nějaké opravdu zajímavé téma a zapomněli na čas.

Po příjezdu do Hradce se nás ujal milý pán v reflexní vestě s logem NSJ, který organizoval přesun skautů autobusy z nádraží do areálu Park360, kde se jamboree odehrávalo. Před areálem jsme však dlouho čekali, než se vyřešilo vše potřebné a mohli nás pustit dovnitř. Dostali jsme látkové a papírové náramky jako vstupenku do celého areálu a do jednotlivých subkempů (místa, kde jsme měli stany). Postavili jsme stany, zabydleli se a uvařili si večeři. Navečer, když už přijeli i všichni ostatní skautíci, se na největším prostranství, kde bylo postavené pódium, konal zahajovací ceremoniál. Řeklo se vše potřebné a přivítali přítomné. Pak už jen hrála kapela a my mohli tancovat a poznávat ostatní skauty.

Druhý den byl celodenní výlet do Hradce. Hlavní cíl byl program organizovaný policií, hasiči, dopravním podnikem a záchranáři. Na místě byla spousta atrakcí a možností co dělat, jako například troje brýle, díky kterým jste viděli jako někdo pořádně opilý, někdo pod vlivem drog anebo nezdravě unavený. Večer pak byl další koncert, podle mého názoru ten nejlepší za celé NSJ (písničkář Michal Horák).

Další dny byl program už jen v areálu, většinou zaměřený na odborky či stezky. V sobotu dopoledne byla velká hra, pro všechny účastníky jamboree. Byli jsme rozděleni na týmy po subkempech. Naším úkolem bylo posbírat co nejvíce plastových víček, ty přenést přes území, kde nás chytali vedoucí, tím víčkem “zaplatit” za otázku. Za tu, pokud jsme odpověděli správně, jsme dostali body, které nám pomohly ve stavění akvaduktu. Až jsme akvadukt postavili, museli jsme jím dopravit vodu na určité místo. Náš tým sice prohrál, ale jen o kousek!

V neděli byl závěrečný ceremoniál. Každý dostal formulář, na který měl napsat, co se mu nejvíc líbilo, co si bude pamatovat a co by chtěl vzkázat ostatním. Tenhle papír jsme pak složili do vlaštovky a hodili mezi ostatní skauty. Pak jsme si jen chytili vlaštovku někoho jiného.

V pondělí ráno jsme jen rychle pobalili a vydali se na cestu domů. Vlakem jsme přijeli do Kuřimi, kde si nás vyzvedli hodní rodičové autem.

Zapsala: Amaj