Skauti a Slešťůvka

I když je doba nepříznivá a nemůžeme se scházet ani na výpravách ani na schůzkách, snažíme se udržet skautského ducha a být prospěšní.

Jako skautské středisko jsme navázali spolupráci s panem Karlem Babíčkem, který se zasazuje o obnovu vzácné přírody na Významném krajinném prvku Slešťůvka. (link https://slestuvka.cz/)

Na malém prostoru se tu nacházejí různé biotopy (vlhká niva potoka i slunné stráně) a žije zde proto mnoho druhů živočichů i rostlin. V současné době probíhá jejich mapování a vytváření plánů obnovy. Provádí se čištění od náletových dřevin a kopřiv, aby byla udržena větší druhová pestrost a krajině se vrátil její původní ráz, kdy zde byly mimo jiné ovocné sady a spásané louky.

Skauti přislíbili pravidelnou pomoc s kosením a hrabáním luk. Protože je ale do léta ještě daleko, domluvili jsme se ve spolupráci s ornitology na výrobě budek pro ptáky, které budou na Slešťůvce umístěny.

Skauti a rodiče se úkolu zhostili na jedničku, takže od jara bude na Slešťůvce téměř 30 nových budek pro sýkory, rehky, kosy, ale i poštolky nebo kalouse.

Přijďte se podívat.

Napsat komentář